Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016. március 20: Fernando Alonso második születésnapja

2016.03.20

wp_20160318_014.jpg

F1 Ausztrál Nagydíj Nyitóforduló

2016. március 20., vasárnap.

Jól indult a futam, a Ferrari gépjárművek uralták a versenyt. Már-már kettős győzelem esélye is előttünk lebegett, amikor Alonso szerencsés kimenetelű, balszerencsés előzését követően, Melbourne légterén átrepülve, a pályát övező betonkerítésen landolt, apró darabokra törve autóját. S ami ebben "csodálatos", a mai biztonsági intézkedéseknek köszönhetően, saját lábán hagyta el a terepet.

Nos. a romeltakarítás idejére, a mezőnyt a bokszutcába "terelték"... Az újraindítást követően elveszett az addig kihajtott ferraris előny, sőt Kimi autója egyfejű sárkányként nem éppen ott, ahol az várható volt elkezdett tüzet okádni... Vettel pedig kénytelen volt gumicsere miatt kiállni és a futamgyőzelem helyett, a 3. helyen végzett...
Hogy miért szép az autóversenyzés csúcsa? - kérdezhetné az, aki nem lelkesedik ezért a technikai sportért. Hát, igen: a Pocak mellett, magam is bealszok rajta olykor, mert amilyen sorrendben a mezőny elindul, a kockás zászló beintésnél is ugyanaz a sorrend. Szinte semmi esemény: pl. kevés az előzés, nincs motorhiba, nincs defekt, sőt: nem minden pályán fordul elő az eső miatt tétlenségre kárhoztat autók helyett egy F1-es kacsa feltűnése a betoncsíkon... :-)

Viszont, amikor úgymond eseménytelen egy verseny, pl. a nehézségi erő egy-egy fékezésnél, egy-egy gyors kanyarnál, akkor is jelentős terhelésnek teszi ki a versenyzőket... Egy nagy versenyző mondta, mi is az a Forma 1-es versenyzés: Gyorsan vezetni nem egy nagy kunszt, ám megállni ott, ahol szükséges, na ez a művészet ebben... Meg még egy alapvetés: Ha egy kanyarban későn fékezel, összetöröd az autót, ha korán, akkor elveszted a versenyt... Hát ez a Forma 1 Pártai uram!
Ja, és bizonyára utazott már olyan útszakaszon, ahol az útmentén fasor található... Egy földi halandó számára is elérhető sebességnél is, a fasor olyan, mint a deszkakerítés és ezek az F1-es autók a pálya jelentős szakaszán 300 km/órás sebességgel haladnak, miközben például előznek, rádión beszélgetnek, bosszankodnak, hogy nem működik a vizes flaska, a kocsiban meg negyven fok fölött van a hőség, ha éppen nem esik és alig lát valamit...

 

A mappában található képek előnézete Bácsalmás Hősök tere - a négy évszak